3 ZADANIA
czoko: 1. rozwiaz nierownosc |x+4|≤6−2|x+4|
2. Naszkicuj wykres funkcji f(x)=−12x2+8. z wykresu odczytaj wartosc najwieksza i wartosc
najmniejsza funkcji f w przedziale <−2;2>
3. niech A,B ⊂Ω. oblicz prawdopodobienstwa zdarzen A∪B oraz A\B , jesli P(A)=12,
P(B)=45
10 mar 23:16
asdf: 2.
rysujesz parabole y = − {1}{2} x
2 ( będzie szersza od zwykłej x
2) i przesuwasz do góry o 8
delta, x
1, x
2, p = 0; q = 8, a< 0 (ramiona w dół)
najmniejsza i największa wartośćw przedziale <−2;2>
największa = q
| | 1 | |
najmniejsza = liczysz f(−2) = − |
| * (−2)2 + 8 = .... |
| | 2 | |
f(2) wyjdzie tyle samo
podajesz wartości i tyle
10 mar 23:47
asdf: największa wartość = q (ponieważ a < 0 więc ramiona w dół) gdyby a > 0 to q = najmniejsza
wartość
10 mar 23:48
pigor: ... np.
1)
|x+4|≤ 6−2|x+4| ⇔ 3|x+4|≤ 6 ⇔ |x+4|≤ 2 ⇔ −2≤ x+4 ≤2 ⇔
−6≤ x ≤ −2 ⇔
x∊<−6;−2> − szukany zbiór rozwiązań , a co do
3) coś mi brakuje w tym zadaniu do obliczenia P(AUB) (czy na pewno
dobrze napisałeś treść zadania), natomiast ponieważ B'∩A=∅ , to
P(A\B) = P(B'∩A) =P(B') *P(A) = (1−p(B)) *
12 = (1−
45) *
12=
=
15 *
12=
110 =
0,1 . ...
11 mar 00:12