Dane jest równanie | x + k | = −3k + 5 z niewiadomą x Proszę o pomoc!
Sebastian: Proszę o pomoc.
Dane jest równanie | x + k | = −3k + 5 z niewiadomą x. Wyznacz te wartości parametru k dla
których: a) równanie to ma dwa rozwiązania
b) oba rozwiązania są liczbami różnych znaków
10 mar 23:10
Basia:
x+k = −3k+5 lub x+k = −(−3k+5)
x = −4k+5 lub x = 2k − 5
jedno rozwiązanie ⇔ −4k+5 = 2k−5 ⇔ −6k = −10 ⇔ k = 53
dla k≠53 mamy zatem dwa rozwiązania
(b)
(−4k+5)(2k−5) < 0
dokończ
10 mar 23:41
Sebastian: mogłabyś wyjaśnić skąd wzięło się:
−4k+5 = 2k−5
10 mar 23:48
Artur z miasta Neptuna:
skoro ma być jedno rozwiązania ... to te dwa rozwiązania muszą być jednakowe
10 mar 23:59
Sebastian: głupi ja... chyba pora iść spać, bo mózg się wyłączył. dzięki za pomoc
11 mar 00:39
pigor: hmm ... ja widzę to tak:, mianowicie
z definicji wartości bezwzględnej dane równanie ma 2 rozwiązania ⇔
−3k+5 ≥ 0 ⇔ 3k≤ 5 ⇔
k≤ 53 , przy czym
a)
2 różne ⇔
k< 53 , zaś
2 jednakowe , czyli 1 (jedno podwójne) ⇔ k=
53
0 rozwiązań ⇔ k>
53 . ...

natomiast
b)
gdy −4k+5)(2k−6)< 0 i k<
53 ⇔ −8(k−
53)(k−3)< 0 i k<
53 ⇔
k<53
11 mar 00:44
Michau: a z b) nie jest przypadkiem:
| | 5 | | 5 | |
−4(k− |
| )2(k−3)<0 ⇔ −8(k− |
| )(k−3)<0 ?  |
| | 4 | | 4 | |
19 mar 17:39