całka
Kasia: Jak poradzić sobie z taką całką?
x2+1
∫ _______ dx
x2−1
10 mar 22:44
Krzysiek: x2 +1=(x2 −1)+2
rozbijasz na dwie całki i drugą liczysz rozbijając ułamek na ułamki proste
10 mar 22:49
Kasia: chodzi o cos takiego ?
x2−1 2
∫ ________ dx + ∫ _______ dx
x2−1 x2−1
10 mar 23:03
Krzysiek: tak
10 mar 23:06
Artur z miasta Neptuna:
no i wychodzi .... = x + 2 arctg(x) + c
10 mar 23:07
Krzysiek: nie bardzo Artur...tam jest minus w mianowniku
10 mar 23:08
Basia:
x
2+1 = x
2−1+2
| x2+1 | | x2−1+2 | | x2−1 | | 2 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| x2−1 | | x2−1 | | x2−1 | | x2−1 | |
teraz jasne ?
10 mar 23:12
rupert: a jak to byłoby dalej?
10 mar 23:15
Kasia: to jak wyliczyć tą całke
1
∫ ________ dx
x2−1
10 mar 23:17
Basia:
przez rozkład na ułamki proste
10 mar 23:19
Kasia: o to chodzi?
1 A B A(x+1)+B(x−1)
__________ = ____ + ______ = ________________
(x−1)(x+1) (x−1) (x+1) (x−1)(x+1)
10 mar 23:30
Basia: tak
10 mar 23:31
Kasia: to będzie
1= x(A+B)+A−B
A+B=0
A−B=1
A=1/2
B=−1/2
i co dalej ?
10 mar 23:37
Artur z miasta Neptuna:
no i dzielisz na dwie całki
i będzie
x + 1/2 ln|x−1| − 1/2 ln |x+1| + c
10 mar 23:41
Basia:
będzie
x + ln|x−1| − ln|x+1|+C
10 mar 23:43
Kasia: ok dzięki wielkie, wyszło mi tak samo
10 mar 23:45