Mieszanka
Basiek: Podpowiedzi....
Bry.

Poproszę o... jakąś podpowiedź może, jeśli możecie... kompletnie nie wiem, jak się do tego
zabrać. Tzn. nic sensownego mi nie wychodzi.
| | 15 | | 4 | |
Rozwiązaniem nierówności logp(x+1)≤32x + |
| z niewiadomą x jest zbiór <− |
| ,+∞) |
| | 16 | | 5 | |
No i dodaję od razu założenia p>0 i p≠1 oraz x+1>0 −> x>−1
I jeszcze raz− ... podpowiedzi. Nie odpowiedzi, bo te na pewno są gdzieś w sieci.
10 mar 22:41
Godzio:
Ciekawe zadanie
10 mar 22:47
Godzio:
| | 4 | |
Podstaw za x, − |
| i wnioskuj  Taka pierwsza myśl |
| | 5 | |
10 mar 22:50
Basiek: Zgodzę się w zupełności.
| | 4 | |
Ja bym tu łopatologicznie podstawiła x=− |
| |
| | 5 | |
| | 1 | | 15 | |
logp( |
| )≤25*(−4/5)+ |
| |
| | 5 | | 24 | |
10 mar 22:50
Basia:
co trzeba wyznaczyć ? p ?
10 mar 22:50
elpe: Basiek jest sobota wystarczy juz
10 mar 22:52
Mila: p∊(0,1) ?
10 mar 22:52
Basiek: Tak

I eee....
Godzio jesteś genialny!

Co prawda też na to wpadłam w tym samym czasie,
ale...
To sobie zaraz rozwiążę
10 mar 22:53
Basiek: Jej, dzięki. Tak często mnie tu oświeca... Mogę iść z Wami na maturę? ^^
Elpe na dziś dopiero zaczęłam.
10 mar 22:58
elpe: aa ja skończyłem na dziś

graniastosłupy ładnie poszły aż zaczyna mi się to podobać
10 mar 23:00
Basiek: To się
nie może podobać chyba....
10 mar 23:01
elpe: no ciekawe jak jutro ostrosłupy

pewnie zmienie zdanie xD
10 mar 23:02
Basia:
naszkicuj f(x)= 32x + 1516 = 25x + 1516
skoro zbiorem rozwiązań jest <−45; +∞) to wykresy f(x) i g(x) = logp(x+1)
muszą przecinać się w punkcie o odciętej x0 = −45 czyli
logp15 =1 ⇒ p = 15
10 mar 23:04
Basiek: Hm, jeśli lubisz graniastosłupy, to ostrosłupy też polubisz, ta sama brożka. Zazdroszczę CI.
10 mar 23:05
Basiek: Halo, halo. Nie "paczę"

Rozwiązywać nierówności logarytmiczne umiałam

Więc MUSZĘ sobie
sama poradzić teraz

Ale zaraz zerknę.
W każdym razie− dziękuję
10 mar 23:08
Mila: Basiu, zepsułaś zabawę, za szybko podałaś rozwiązanie, to zadanie było na INFO w ubiegłych
latach.
10 mar 23:12
Basiek: Tak, nasza nauczycielka nam skleja zestawy do domu właśnie z tego portalu, dlatego ja nie chcę
odpowiedzi. Odpowiedzi, to ja sobie mogę przepisać.

wiecie co? Dochodzę do postaci:
log
p(U{1]{5})≤1
| | 1 | |
rozwiązuję sobie równanie: logp(U{1]{5}=1⇔ p1= |
| |
| | 5 | |
I hm.... dalej dziwi mnie, że skoro rozwiązywałam nierówność, to wyszła mi jedna odpowiedź, a
nie przedział O.o
10 mar 23:17
Basia: przeczytaj co napisałam wyżej; nie będę się powtarzać; tam jest wyjaśnienie
10 mar 23:20
Mila: Basiek te zadania z Info to nie mają dostępnych odpowiedzi, trzeba zapłacić. Cieszcie się ,że
jest to forum, niedługo za wszystko trzeba będzie płacic.
10 mar 23:20
Basiek: Okej,
Basiu, spokojnie. Z tym, że narysowanie tych wykresów z moimi zdolnościami trochę by
potrwało... zawsze wolę rozwiązania czysto algebraiczne, ale masz rację. Tu istotą jest JEDEN
| | 1 | |
punkt przecięcia dla jakiegoś p, u nas równego |
| |
| | 5 | |
Mila − są dostępne

za darmo.
10 mar 23:24
rumpek: podajcie podstronę z której jest to zadanie
10 mar 23:25
Basiek: www.zadania.info
10 mar 23:26
elpe: pewnie chodziło o bardziej precyzyjny link
10 mar 23:27
rumpek: wiadomo

, bo ktoś wspomniał że płatne

to chciałem dać rozwiązanie
10 mar 23:28
10 mar 23:30
Basia:
Basiek nie rozwiązujesz nierówności
badasz kiedy zbiorem rozwiązań nierówności f(x) ≤ g(x) jest przedział <a; +∞)
aby tak było musi być f(a) = g(a)
i to całe zadanie
10 mar 23:30
Basiek: Aaaaa. Oświeciło mnie! Jej, dzięki, jesteś wielka
10 mar 23:31
Basia: oczywiście to co napisałam jest prawdą ⇔ gdy funkcje f(x) i g(x) są ciągłe
tutaj tak jest
dla funkcji nieciągłych to już nie byłoby takie proste
10 mar 23:33
Basiek: Mila? Jeśli chcesz wygenerować arkusz lub jakiś półzestaw− musisz mieć założone konto na
zadania.info, ale może być ono bezpłatne. Z kolei, jeśli od razu po wygenerowaniu tego zestawu
chcesz mieć rozwiązania w pliku, to owszem; jest to płatne i wcale nie tanie, z tego, co
kojarzę. Ale pojedynczo spokojnie można znaleźć zadania właśnie na tej stronie.
Robisz to albo poprzez wpisanie sporej części zadania w googlach, albo (najlepiej) wpisujesz
kilka wyrazów najbardziej charakterystycznych i dopisujesz "site:zadania.info" i najczęściej
będzie to pierwszy link.
10 mar 23:34
rumpek: Albo ... piszesz do mnie
10 mar 23:36
Basiek: Ja mam już takiego "skilla" po 3 latach spisywania zadań po 5h dziennie z internetu, że
potrafię znaleźć większość równań przez google.
10 mar 23:37
rumpek:
10 mar 23:38
Basiek: O, a to ?
Wykaż, że jeżeli liczby całkowite x,y,z spełniają równanie x
2+y
2+z
2=2010, to co najwyżej
jedna z liczb x,y,z dzieli się przez 4
10 mar 23:46
Godzio:
Sprawdźmy gdy 2 dzielą się przez 4, a jedna daje resztę 1, 2 lub 3 (przypadek dla x, y, z
podzielnych przez 4 jest oczywisty bo 2010 ≠ 4k)
(4k)2 + (4m)2 + (4p + 1/2/3)2 = 2010
16k2 + 16m2 + 16p2 + 8/16/24p + 1/4/9 = 2010
4(4k2 + 4m2 + 4p2 + 2/4/6p) = 2009/2006/2001
W żadnym przypadku nie jest to spełnione bo liczby po prawej stronie nie dzielą się przez 4
Podobnie można sprawdzić dla dla dwóch niepodzielnych, jak to okażesz to koniec zadania
11 mar 01:42