rupert: Szkoda, że tu na stronie nie ma przykładów całkowania funkcji wymiernych i rozkładu na ułamki
proste..
10 mar 22:38
10 mar 22:40
rupert: Niby tak, ale nie zawsze jest w liczniku pochodna mianownika. Rozkładu na ułamki proste też nie
widać zbytnio.
10 mar 22:44
Artur z miasta Neptuna:
rozkład na ułamki proste nie jest trudny:
| x+3 | | A | | B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| + |
| = |
| x*(x−1)(x2+2) | | x | | (x−1) | | (x2+2) | |
| | A(x−1)(x2+2) + Bx*(x2+2) + (Cx+D)x(x−1) | |
= |
| |
| | x*(x−1)(x2+2) | |
czyli masz:
| ⎧ | A + B + C = 0 | |
| ⎜ | −A + D = 0 | |
| ⎨ | 2A + 2B −C + D = 1 |
|
| ⎩ | −2A = 3 | |
i rozwiązujesz układ
10 mar 23:06
rupert: a jakiś prostszy przykład? bo za bardzo nie widzę co skąd się bierze
10 mar 23:12
Basia:
| 2 | | 2 | | A | | B | |
| = |
| = |
| + |
| |
| x2−1 | | (x−1)(x+1) | | x−1 | | x+1 | |
| A | | B | | A(x+1)+B(x−1) | |
| + |
| = |
| |
| x−1 | | x+1 | | (x−1)(x+1) | |
czyli
A(x+1)+B(x−1) = 2
spróbuj sam dokończyć
10 mar 23:16
rupert: Gdybym wiedział co dalej to na pewno bym dokończył.
10 mar 23:25
Basia:
przecież to zwykłe porównanie wielomianów
Ax + A + Bx − B = 2
(A+B)x + (A−B) = 0*x + 2
A+B = 0
A−B = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2A = 2
A=1
B= −1
10 mar 23:36