Proszę o pomoc w sprawdzeniu
Agunia: 1.W rankingu aparatów cyfrowych uwzględniono jakość otrzymanego obrazu. Oceniając ją w skali
1−50 otrzymano wynik:45,40,35,42,35,40,45,50,35,40,50,42,45,50,40,42,45,40,42,45,50,50
1.W rankingu aparatów cyfrowych uwzględniono jakość otrzymanego obrazu. Oceniając ją w skali
1−50 otrzymano wynik:45,40,35,42,35,40,45,50,35,40,50,42,45,50,40,42,45,40,42,45,50,50
a)Utwórz tabelę liczebności wyników.
Ocena(punkty) 35 40 42 45 50
Ilość aparatów 3 5 4 5 5
b)Podaj medianę i rozstęp oraz ustal dominantę.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
35 35 35 40 40 40 40 40 42 42 42 42 45 45 45 45 45 50 50 50 50 50
Medialna 1/2 (a(n/2)+a(n/2+1) )=1/2 (a(22/2)+a(22/2+1) )=1/2 (a11+a12 )=1/2
(42+42)=42
Rozstęp amax−amin=50−35=15
Dominata 40,45,50
c)Oblicz średnią arytmetyczną otrzymanych punktów i wynik zaokrąglij do jedności.
Średnia arytmetyczna
a=(3∙35+5∙40+42∙4+45∙5+50∙5)/22=948/22=43,09≈43
d) Oblicz wariancję oraz odchylenie standardowe od średniej i wynik zaokrąglij do jednego
miejsca po przecinku.
Wariancja
σ2=(3∙(〖35−45)〗2+5∙(40−45)2+4∙(42−45)2+5∙(45−45)2+5∙(〖50−45)〗2)/22
σ2=(300+125+36+0+125)/22=586/22=26,63
Odchylenie standardowe
σ=√(σ2 )
σ=√26,63=5,16≈5,2
10 mar 22:31
Gustlik: Czy to jest zadanie z matematyki czy z informatyki? Bo jeżeli z tej drugiej, to się zgodzę. Bo
jak na matme to trochę dużo danych do ręcznego porządkowania.
Robisz tak: uruchamiasz Excela, wklepujesz liczby do Excela i sortujesz rosnąco w kolumnie:
Otrzymujesz:
35
35
35
40
40
40
40
40
42
42
42
42
45
45
45
45
45
50
50
50
50
50
i zliczasz wyniki i robisz zestawienie.
Razem − 22 aparaty.
Tabelkę masz dobrze.
Mediane i dominante robisz tak:
Ocena(punkty) 35 40
42 45 50
Ilość aparatów 3 5 4 5 5
Ilość aparatów narastająco 3 8
12
Przekroczenie połowy wyników (12 to więcei niż połowa 22) następuje dla 42, zatem
mediana=
42.
Dominanta=40, 45, 50.
Ocena(punkty) 35 40 42 45 50
(Ocena(punkty))
2 1225 1600 1764 2025 2500
Ilość aparatów 3 5 4 5 5
Wariancję liczysz tak:
średnia arytmetyczna
| | 3*35+5*40+4*42+5*45+5*50 | |
śr(x)= |
| =43,09 |
| | 22 | |
średnia kwadratów
| | 3*1225+5*1600+4*1764+5*2025+5*2500 | |
śr(x2)= |
| =1879,82 |
| | 22 | |
Jest fajny i krótki wzór na wariancję i odchylenie standardowe i nie męcz się tym tasiemcem, bo
wzór którym policzyłaś, to najdłuższy wzór na wariancje ze wszystkich istniejących na świecie:
σ
2=śr(x
2)−[śr(x)]
2
σ
2=1879,82−(43,09)
2=22,99
σ=
√22,99=4,79
Wariancja i odchylenie stand. troche inne ale to chyba błąd zaokrągleń.
Ten krótki wzór na wariancję omówiłem tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1028 .
Jest o wiele łatwiejszy w zastosowaniu: liczysz zwykłą średnią arytmetyczną śr(x), potem
srednią arytmetyczną kwadratów wyników śr(x
2) i od średniej kwadratów odejmujesz kwadrat
zwykłej średniej i masz wariancję, potem tylko pierwiastek i masz odchylenie standardowe. Nie
rób tasiemcami.
Pozdrawiam.
11 mar 01:28