Ile to jest 4 pierwiastki z trzech do szescianu
Słabiak: Może mi ktoś rozwiązac ile to jes 4 pierwiastki z 3 do sześcianu.
7 kwi 20:44
kaz: (4√3)3=43*3
7 kwi 20:58
Eta:
Oj nie, kaz:
= 43 * 3√3
7 kwi 21:01
Słabiak: a z kad 3√3?
7 kwi 21:42
Eta:
√33 = √3*√3*√3 = √9 *√3 = 3*√3
wiesz już ?
7 kwi 21:56
Vujek: 4√3*4√3*4√3
Jeszcze bardziej łopatologicznie można to zapisać tak:
4*√3*4*√3*4*√3
Najpierw sobie porządkujesz:
4*4*4*√3*√3*√3
I teraz osobno mnożysz liczby i osobno mnożysz pierwiastki:
4*4*4=64
√3*√3*√3=3*√3
Wychodzi 64*3*√3=192√3
To można bez trudu policzyć w pamięci, tylko trzeba wprawy nabrać.
8 kwi 01:12
Eta: Tak Vujek

słabiak pytał skąd się wzięło
√33 = 3
√3
więc łopatologicznie wyjaśniłam
8 kwi 01:15
lol: 4√15
6 mar 18:27