Potrzebuje pomocy w zadaniu
Marek: W woreczku jest 5 koralików czerwonych i 3 zielone. Wyjmujemy z woreczka kolejno dwa koraliki
bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ,że oba koraliki są tego samego koloru. Zilustruj za
pomocą
metody drzew.
Obliczenia do tego zadania mam tylko problem z drzewkiem do tego zadania
10 mar 22:08
Artur z miasta Neptuna:
10 mar 22:13
Marek: Bardzo dziękuje teraz już wiem że jest dobrze...dzieki za pomoc ...pozdrawiam
10 mar 22:16
Marek: P(dwa czerwone)= 5/8∙4/7=20/56=5/14
P(dwa zielone)= 3/8∙2/7=6/56=3/28
P(dwie takie same)=20/56+6/56=26/56=13/28
P(A)=5/8*4/7+3/8*2/7=20/56+6/56=26/56=13/28
tak mam to obliczone...
10 mar 22:22