funkcja
miki: mogł by ktos wytłumaczyc na 'chłopski rozum 'na podstawie takiego zapisu
f'(x)>0<=>x2(x−1)(x=2)>0 jak sie rysuje wykres,chodzi mi o to kiedy 'przechodzi ta linia przez
os itp
10 mar 22:01
Artur z miasta Neptuna:
rysowanie zaczynasz od ... narysowania osi OX i oznaczenia miejsc zerowych (0, 1 i −2 zapewne)
10 mar 22:02
Artur z miasta Neptuna:
następnie wykres zczynasz szkicować OD PRAWEJ strony ... jeżeli znak przy najwyższej potędze
(czyli w tej postaci to iloczyn 'x') jest + to zaczynasz OD GÓRY a jeżeli − to OD DOŁU
i lecisz łukiem do pierwszego miejsca zerowego (czyli 1)
10 mar 22:03
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli miejsce zerowe jest nieparzystego stopniu (czyli 1,3,5, ... ) to wykres PRZECHODZI na
drugą stronę OX i leci do następnego miejsca zerowego (0)
10 mar 22:04
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli miejsce zerowe jest parzystego stopnia (2,4,6...) to wykres 'odbija' się od osi OX ...
czyli pozostaje (w tym przypadku ujemny) tego samego znaku ... i leci do następnego miejsca
zerowego
10 mar 22:05
miki: ....yyyy tyle wiem tylko jest chyba cos ze jak sa liczby parzyste towykres jest dodatni czy cos
takiego .....nie wiemdokładnie wiecpytam
10 mar 22:05
Artur z miasta Neptuna:
to jest ogólna zasada szkicowania wykresów wielomianów (co Ci się przyda przy pochodnych)
10 mar 22:06
miki: ooooo własnie o cos takiego mi chodziło Artur z miasta Neptuna: jestes wielki
10 mar 22:06
miki: dziekuje
10 mar 22:07
Paweł: masz miejsca zerowe x=0 v x=1 v x=2 a (czyli współczynnik przy najwyższej potędze jest równy
1 (przed iksami są tylko jedynki)) więc a=1 czyli a>0 więc zaczynamy rysować wykres z góry z
prawej strony pierwszym miejscem zerowym od prawej strony jest x=2 2 jest pierwiastkiem
jednokrotnym czyli linia przechodzi wykres ( jest jednokrotny bo tylko raz się powtarza )
później jedziesz z linią do góry i przechodzisz przez x=1 bo też jest jednokrotne następnie
znowu zawracasz i tym razem odbijasz w x=0 bo jest to pierwiastek dwukrotny (parzystokrotny) i
idziesz do góry.
strasznie to rozpisałem w potocznym języku ale może zrozumiesz
10 mar 22:09
Paweł: a moja praca jak zwykle za późno
10 mar 22:10
Artur z miasta Neptuna:
niach niach niach niach
10 mar 22:10
miki: a mi wszystko sie przyda im wiecej wiadomosci tym szybciej zapamietam−wielkie dzieki
10 mar 22:16