logarytm
Snatek: mam pytanie jak sie mnozy logarytmy np
log22*log618=
10 mar 21:44
Snatek: lub
log62*log618=
10 mar 21:44
Paweł: log22=1
10 mar 21:46
Artur z miasta Neptuna:
logarytmów się nie mnoży

ale zauważ, że
log
22 = 1
log
618 = log
6(3*6) = log
63 + log66 = log
63 + 1
10 mar 21:46
Basia:
nie mnoży się; na pewno tam jest log22 ? przecież log22 = 1
10 mar 21:47
Snatek: wiem pomyłka ten na dole jest poprawny
10 mar 21:48
Paweł: Artur z miasta Neptuna: tam jest chyba błąd zamiast log66 ma być log
66 ale to tylko błąd w
pisowni bo dalej jest dobrze
10 mar 21:50
Snatek: zobaczcie to zado ktore jest wyzej przeze mnie dodane
10 mar 21:52
10 mar 21:53
Snatek: i co moze mi ktos pomoc?
10 mar 22:12
Paweł: sory ja tego nie ogarniam
10 mar 22:19
Artur z miasta Neptuna:
a możesz podać PEŁNĄ treść zadania
10 mar 22:20
Snatek: Snatek: dla jakich wartosci x liczby 1 + log23, logx36, 34log86
sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego
10 mar 23:03
Artur z miasta Neptuna:
1+log
23 = log
26
log
x36 = 6log
x6
.... coś mi się nie podoba ta ostatnia liczba '34log
86'
10 mar 23:10
Artur z miasta Neptuna:
| | log26 | | 6 | |
aaa i jeszcze ... logx36 = 6logx6 = 6 |
| = |
| *a1 |
| | log2x | | log2x | |
10 mar 23:11
Artur z miasta Neptuna:
więc:
t = log
x6
| | 3*36 | |
t2 = |
| ..... coś za brzydka liczba wychodzi |
| | 34 | |
10 mar 23:14
Snatek: jak ty to zrobiłes ze logx36 = 6logx6
chyba powinno byc logx36 = logx62 = 2logx6
10 mar 23:15
Artur z miasta Neptuna:
wybacz ... oczywiście 2logx6
10 mar 23:23
Artur z miasta Neptuna:
ale nadal ... nie pasuje mi to '34' straszliwie
10 mar 23:24
Snatek: moj bład zle skopiowałem i nie poprawiłem tam powinno bys 34log86
10 mar 23:26
10 mar 23:29
Artur z miasta Neptuna:
no to masz:
a
1 = log
26
więc
| | 2 | | log26 | | 4 | | 1 | |
a22 = a1*a3 ⇔ ( |
| )2*(log26)2 = ( |
| )2 ⇔ |
| = |
| |
| | log2x | | 4 | | log22x | | 16 | |
⇔ 4*16 = log
22x ⇔ log
2x = 2*4 lub log
2x = −2*4 ⇔ x = 2
8 lub x = 2
−8
chyba że znowu gdzieś byka walnąłem
10 mar 23:40
Snatek: no a dlaczego wyraz drugi zapisałes w ten sposób
a2 =2log2x*log26
11 mar 10:38
Artur z miasta Neptuna:
| | a2 | | 2 | |
bo w tym momencie od razu widzisz, że q = |
| = |
| ... prawda   |
| | a1 | | log2x | |
12 mar 21:42