--->
Nana!!!!: Błagam... pomóżcie mi rozwiązać konkurs i dzięki niemu dostane lepszą ocenę na koniec
roku... a chce iść na profil mat−inf......
Proszę.... piszcie, kto by mi pomógł.
7 kwi 20:41
Nana!!!!: Błagam...... moje gg to: 516588
7 kwi 20:49
Edek: a niemożesz podać tegotestu tutaJ?
7 kwi 21:18
Angela: zad.1
Wykaż, że czwarta potęga dowolnej liczby nieparzystej zmniejszona o jeden jest liczbą
podzielną przez 16.
Zad.2
Liczby całkowite x, y, z przy dzieleniu przez 4 dają odpowiednio reszty 1, 2, 3. Oblicz
| | x2+y2+z2 | |
resztę z dzielenia liczby |
| |
| | 4 | |
Zad.3
Gdy liczbę 4373 podzielono przez liczbę n, to otrzymano resztę 8. Gdy liczbę
826podzielono przez liczbę n, to otrzymano resztę 7. Wyznacz n.
Zad.4
| | 5x42+4n+1 | |
Wykaż, że ułamek |
| którego mianownik jest liczbą zawierającą 1995 |
| | 555...5 | |
piątek jest ułamkiem skracalnym.
Zad.5
| | a | | b | |
Wykaż, że jeżeli a =/ (nie jest równe) b i a+b=2c to |
| + |
| =2 |
| | a−c | | b−c | |
Zad.6
Stosunek długości przekątnych rombu jest równy
√3. Bok rombu ma długość 10cm. Oblicz
pole powierzchni rombu.
Zad.7
Wyraź obwód trójkąta równobocznego przez długość L okręgu na nim opisanego.
Zad.8
Obwód prostokąta jest równy L, a jego pole powierzchni P. Oblicz długość przekątnej tego
prostokąta.
Zad.9
| | 423134x846267−423133 | |
Oblicz wartość ułamka dwoma sposobami: |
| =? |
| | 423133x846267+423134 | |
Zad.10
Objętość i pole walca wyraża ta sama liczba dodatnia. Jaka jest długość promienia
podstawy i wysokość walca, jeżeli wiadomo, że są one liczbami całkowitymi.
9 kwi 21:16
Bogdan:
Jak konkurs, to konkurs. Wygrywa lepszy. Przekazywanie nie swojej pracy konkursowej
jest chyba nie w porządku. Jeśli jednak tak się dzieje, to ten, który jest naprawdę
lepszy, może przegrać z gorszym. Podobno już Kopernik odkrył prawo mówiące, że gorszy
pieniądz wypiera lepszy.
9 kwi 21:29
Bogdan:
I dodam Nano, Angelo, czy jak tam się zwiesz − oszustwo to grzech, o czym przed
Wielkanocą z pewnością wiesz. Jeśli nie umiesz, to nie możesz mieć lepszej oceny
i może lepiej, że nie dostaniesz się na profil matematyczny, bo tam wypada jednak
umieć.
Pozdrawiam świątecznie.
9 kwi 21:33
AnŻ: ale to są zadania przygotowujące do konkursu... 3 etap. A nie jak wg ciebie test
sciagniety z neta

.... sory.
9 kwi 21:35
xpt: to ja liczę piwresze
9 kwi 21:54
xpt: Zad 1.
(1+2n)
4, dla n ∊ ℤ
| (1+2n)4−1 | | 1+8n+24n2+32n3+16n4−1 | | 8n+24n2+32n3+16n4 | |
| = |
| = |
| = |
| 16 | | 16 | | 16 | |
| | 8(n+3n2+4n3+2n4) | | n(1+3n+4n2+2n3) | |
|
| = |
| |
| | 16 | | 2 | |
| n(1+3n+4n2+2n3) | |
| ∊ ℤ, bo dla n nieparzystego prawy nawias jest podzielny przez 2, |
| 2 | |
a dla n parzystego to n wyciągniete przed nawias jest podzielne przez 2
∎
9 kwi 21:59
Bogdan:
Jednak się włączę.
Stosujemy wzór skróconego mnożenia a
2 − b
2 = (a − b)(a + b)
(1 + 2n)
4 − 1 = [ (1 + 2n)
2 − 1 ] * [ (1 + 2n)
2 + 1 ] =
= (1 + 2n − 1)(1 + 2n + 1)(1 + 4n + 4n
2 + 1) = 2n * (2n + 2) * (4n
2 + 4n + 2) =
= 2n * 2(n + 1) * 2(2n
2 + 2n + 1) = 8n(n + 1)(2n
2 + 2n + 1).
W otrzymanym wyniku mamy n * (n + 1), są to dwie kolejne liczby naturalne,
wśród których jedna jest parzysta, a biorąc pod uwagę czynnik 8 stwierdzamy,
że 8n(n + 1) dzieli się przez 16, czyli
(1 + 2n)4 − 1 dzieli się przez 16.
9 kwi 23:04
Basia: Zad.3 Gdy liczbę 4373 podzielono przez liczbę n, to otrzymano resztę 8. Gdy liczbę
826podzielono przez liczbę n, to otrzymano resztę 7. Wyznacz n.
4373 = k*n + 8
k*n = 4373−8 = 4365
826=l*n + 7
l*n = 826−7 = 819
czyli n jest wspólnym dzielnikiem liczb 819 i 4365
znajdź go, ale pamiętaj, że n>8
10 kwi 00:34
Basia: W treści czwartego jest błąd (tak mi się przynajmniej wydaje)
10 kwi 00:45
bez przesady: http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=4&t=2202
10 kwi 00:56
bez przesady: niech chociaz jedno zadanie zrobi sama
10 kwi 00:57