Ciąg geometryczny
asdf: | | √3 − 1 | | 3 − √3 | | √3 − 1 | |
Wykaż, że ( |
| ; |
| ; |
| ) jest ciągiem geometrycznym |
| | 3 | | 6 | | 4 | |
a
22 = a
1 * a
3
| 9 − 3 | | √3 − 1 | | √3 − 1 | |
| = |
| * |
| |
| 36 | | 3 | | 4 | |
6 = (4 − 2
√3) * 3
6 = 12 − 6
√3
I teraz pytanie, jak zrobie tak:
6 =
√144 −
√108
6 =
√36
L = P
Jest to dobrze ?
10 mar 21:32
Paweł: no napewno √144−√108≠√36
10 mar 21:36
Basia:
wskazówka:
3−
√3 =
√3*(
√3 − 1)
10 mar 21:41
Paweł: wg. mnie tak
| 3−√3 | | √3−1 | | √3 | |
| : |
| i liczysz mi wyszło |
| |
| 6 | | 3 | | 2 | |
| | √3−1 | | 3−√3 | |
i jeszcze liczysz |
| : |
| i powinno wyjść to samo |
| | 4 | | 6 | |
więc q będzie stałe a jak jest stałe to jest to ciąg geometryczny
10 mar 21:43
10 mar 21:43
asdf: dzieki zrobiłem
10 mar 21:45
asdf: Mila, zauwazyłem
DZIĘKI ZROBIŁEM
10 mar 21:46
Mila: Na pewno dobrze?
10 mar 22:07
asdf: tak dzieki
| 9−6√2 + 3 | |
| = {3 − 2√3 + 1}{12} dziele przez 3 i wychodzi, dzieki |
| 36 | |
10 mar 22:27
Mila: W liczniku mogłeś zredukować, po podniesieniu do kwadratu.
10 mar 22:30