Problem z 2 zadanami
Marek : zad.1
Sporód odcinków o dlugosciach 2,3,4,5 wybieramy losowo trzy.Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia,że z wybranych przez nas odcinków bedzie mozna zbudować trojkąt.
zad.2
Opakowanie zbiorcze zawiera 12 kartonow soku,w tym 3 kartony soku jablkowego,4−pomaranczowego i
5−wieloowocowego.z opakowania wyjeto kolejno dwa kartony soku.Narysuj drzewo ilustrujące to
doswiadczenie.Oblicz prawdopodobienstwo,że wyjęto kartony soku o tym samym smaku.
10 mar 21:26
Artur z miasta Neptuna:
1) warunek na zbudowanie trójkąta to:
a+b > c ⋀ a+c > b ⋀ b+c>a
więc jakie odcinki nie stworzą trójkąta? tylko 2, 3 ,5 (ponieważ 2+3
= 5)
| | 3*2*1 | | 1 | | 3 | |
więc P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = 1 − |
| = |
| |
| | 4*3*2 | | 4 | | 4 | |
10 mar 21:28
Aga1: 1.
A{(2,3,4), (3,4,5), (2,4,5)}
IAI=3
10 mar 21:31
marek: dzieki
10 mar 21:34
Aga1:
10 mar 21:45
marek: dzieki wielkie
10 mar 21:47
Marek: W woreczku jest 5 koralików czerwonych i 3 zielone. Wyjmujemy z woreczka kolejno dwa koraliki
bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ,że oba koraliki są tego samego koloru. Zilustruj za pomocą
metody drzew.
Obliczenia do tego zadania mam tylko problem z drzewkiem do tego zadania
10 mar 22:07
Janet:
10 mar 22:14
Marek: P(dwa czerwone)= 5/8∙4/7=20/56=5/14
P(dwa zielone)= 3/8∙2/7=6/56=3/28
P(dwie takie same)=20/56+6/56=26/56=13/28
P(A)=5/8*4/7+3/8*2/7=20/56+6/56=26/56=13/28
tak mam to obliczone...czy dobrze
10 mar 22:23
Janet: dobrze
10 mar 22:31