oblicz obj. i pole pow.całk .ostrosłupa prawidł.trójkątnego
darvin64: krawędż podstawy A=6 cm , kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy o mierze Ω=60st.
10 mar 20:33
dero2005:

a = 6 cm
h = 6 cm
h
s =
√h2 + (13hp)2 =
√62 + (√3)2 =
√39 cm
| | a2√3 | | 62√3 | |
Pp = |
| = |
| = 9√3 cm2
|
| | 4 | | 4 | |
P
c = P
p + P
b = 9
√3 + 9
√39 = 9(
√3 +
√39) cm
2
| | Pp*h | | 9√3*6 | |
V = |
| = |
| = 18√3 cm3 |
| | 3 | | 3 | |
10 mar 21:33
goldenfille: a − krawędź podstawy →a=6
h − wysokość podstawy →12a√3 →h=6√3
H − wysokość ostrosłupa
α =60
Pp=14a2√3 →Pp=9√3
V=13Pp*H
H=tg60*23h
podstaw do wzoru i oblicz
10 mar 21:35