Prawdopodobieństwo
Betii: Następne zadanie mam takię:
Niech A,B⊂Ω. Jeśli P(A)=P(B)=0,6 i P(A∩B) = 0,2 to P(B) jest równe?
10 mar 20:31
Artur z miasta Neptuna:
dobrze napisałaś treść zadania

chodzi o : "P(A)=P(B)=0,6 [...] P(B) jest równe?"

10 mar 20:50
Betii: Dziękuję Artur za to, że się odezwałeś. 0,6
10 mar 20:59
Betii: Przepraszam "to P(A\B) jest równe?"
10 mar 21:01
Aga1: P(A−B)=P(A)−P(A∩B)=
10 mar 21:06
Betii: Jeśli podstawię do wzoru naprawdopodobieństwo to P(A∪B) = 0,4. Jak w takim razie obliczyć
P(A \ B)
10 mar 21:07
Artur z miasta Neptuna:
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = 0.6 + 0.6 − 0.2 = 1 ... a nie 0.4
P(A\B) = P(A) − P(A∩B) = 0.6 − 0.2 = 0.4 /// o ile dobrze pamiętam
10 mar 21:09
Betii: Dziękuję Artur. Nie przerabiałam tego w szkole i dlatego mi nie wyszło.
10 mar 21:14