Ciągi ogóle
Lagoon: Ciąg (an) określony jest wzorem an=3n−4. Znajdź takie liczby k, aby kwadrat wyrazu ak był o
139 mniejszy od sumy kwadratów wyrazów z nim sąsiadujących.
10 mar 20:30
asdf: an = 3n − 4
Ja mam taki pomysł
an2 = an−1 + an + an+1
10 mar 20:35
asdf: an2 = an−1 + an + an+1 − 139
10 mar 20:35
asdf: źle..
10 mar 20:42
Basiek: ak−1, ak, ak+1
ak2+139= ak−12+ ak+12
10 mar 20:47
Basiek: a
k−1=3(k−1)−4= 3k−7
a
k= 3k−4
a
k+1=3(k+1)−4=3k−1
Podstaw, wzorki i ... wyjdzie
10 mar 20:50
Lagoon: Bardzo dziękuję
10 mar 21:14