ciągi
Ania: Wyznacz liczbę n w ciągu geometrycznym(an) jeśli;
a) a1=25
an=12 800
q=2
b) a4=0,5
an−1=0,125
g=−0,5
10 mar 20:19
Ania: proszę o pomoc
10 mar 20:20
?: an=a1*qn−1
podstaw dane
10 mar 20:47
Ania: czyli będzie
12 800=25 * 2n−1
12 800= 50 n−1
i co tylko tak, czy jakoś to dokończyć

?
10 mar 21:04
Paweł: to nie tak
12800=25*2n−1 dzielimy obustronnie przez 25
512=2n−1
29=2n−1 czyli 9=n−1 n=10
10 mar 21:09
Paweł: b)
a
4=a
1*q
3 a
4=0,5 q=−0,5
a
1=−4
a
n−1=a
1*q{n−2}
dzielimy przez −4
n−2=5
n=7
ale na 100% to nie jestem pewien niech ktoś sprawdzi
10 mar 21:21
Mila: Paweł wszystko gra.
10 mar 22:28
Ania: dziękuje dobrze jest, odpowiedzi też się zgadzają z tym co napisałeś

dziękuje Ci bardzo
Pawle
11 mar 10:18