Dwa zadania z metod numerycznych
Johny_Test: Witam, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak zrobić te dwa zadania z metod numerycznych?
1. Podaj liczbę poprawnych (dokładnych) cyfr znaczących dla okre−
ślonych liczb i ich błędów bezwzględnych
a. x = 0.3941, ∆x = 0.0025;
b. x = 0.1132, ∆x = 0.0001;
c. x = 293.481, ∆x = 0.1
To zadanie mam rozwiązane w połowie, tj. wyznaczyłem k z a) i b) oraz wypisałem ile cyfr
poprawnych może mieć.
2. Należy znaleźć pierwiastki równania:
x2 − 2x + log(2) = 0
z czterema cyframi dokładnymi.
Z jaką liczbą cyfr dokładnych należy przyjąć log(2).
10 mar 20:10