sos
adaskos: Okrąg o równaniu x2 − 6x+ y2 −2y +2 = 0 i prosta x+3y+2=0 przecinają się w punktach A,B.
Wyznacz długość cięciwy AB tego okręgu.
10 mar 20:07
rumpek:
x
2 − 6x + y
2 − 2y + 2 = 0
3y = −x − 2 / : 3
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
x2 − 6x + ( − |
| x − |
| )2 − 2( − |
| x − |
| ) + 2 = 0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
otrzymasz punkty przecięcia i następnie musisz obliczyć odległość tych punktów korzystając z
wzoru:
|AB| =
√(xB − xa)2 + (yB − yA)2 = ..
10 mar 20:10
adaskos: nie bardzo rozumiem
10 mar 20:37
rumpek: rozwiąż równanie które ci napisałem:
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
x2 − 6x + (− |
| x − |
| )2 − 2(− |
| x − |
| ) + 2 = 0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
ponies do potęgi zmień znaki, otrzymasz równanie kwadratowe z które będą dwa x
1 x
2
gotowca nie będzie
10 mar 21:08
Gustlik:

x
2 +y
2 − 6x −2y +2 = 0
x+3y+2=0
Można prościej niz układem i wzorami skróconego mnozenia, które są najdłuższą metodą
wyznaczania środka okręgu i promienia:
r=
√a2+b2−C=
√32+12−2=
√8=2
√2
S=(3, 1), r=2
√2
Liczę odległość środka okręgu od prostej x+3y+2=0:
| | |3+3*1+2| | | 8 | | 8√10 | |
d= |
| = |
| = |
| |
| | √12+32 | | √10 | | 10 | |
Liczę x z Pitagorasa:
r
2=d
2+x
2
8−6,4=x
2
x
2=1,6
x=... dokończ
dł. cięciwy=2x=...
11 mar 01:45