funkcja
zielony: f(x)=45x
4−12x
5−40x
3 nalezy zbadac przebieg zmiennosci i ekstrema lokalne−z pierwszej
pochodnej jak obliczyłem to
x=0
x
1=2
x
2=1 na co siepatrzy rysujac wykres i co dalej nalezy robic


10 mar 19:34
Basia:
f'(x) = −60x4+180x3 −120x2 = −60x2(x2−3x+2) = −60x2(x−1)(x−2)
znak pochodnej zależy tylko od czynnika (x−1)(x−2)
narysuj parabolę y = (x−1)(x−2) i określ znaki w przedziałach (−∞, 0) (0,1) (1,2) (2,+∞)
pochodna będzie miała przeciwne po mnożysz przez −60x2, które jest dla x≠0 ujemne
tam gdzie f'>0 tam funkcja rośnie
tam gdzie f'<0 tam funkcja maleje
tam gdzie zmienia znak masz ekstremum z + na − maksimum; z − na + minimum
(będą dwa; w p−cie x=0 nie ma ekstremum)
10 mar 19:43
zielony: tylko jeszcze taka głupia prosba −−−(juz dobrych kilka latprzerwyod matematyki za soba)
od czego sie zaczyna rysujac ta parabole od lewej −tak?/
10 mar 19:48
zielony: ekstremum wiem tylko problem z tym rysowaniem
10 mar 19:49
Basia:
parabola y = (x−1)(x−2) = x2 − 3x + 2
ramiona do góry; miejsca zerowe x1 =1 x2 = 2
i to wystarczy
10 mar 19:58