matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Działania na potęgach
Jaryn:
Gdzieś się chyba machnąłem, wyszłoby chyba dobrze, gdyby nie ten minus na końcu...
1−
√
5
8
S
n
=5*
1−
√
5
−624
S
n
=5*
1−
√
5
3120
S
n
=−
1−
√
5
S
n
−S
n
*
√
5
=−3120 S
n
2
−5*S
n
2
=9734400 −4*S
n
2
=9734400 S
n
2
=−2433600 Sn=1560
10 mar 19:30
Basia:
1. (a−b)
2
≠ a
2
−b
2
2. równania a=b i a
2
=b
2
nie są
równoważne
3120
1+
√
5
S
n
= −
*
=
1−
√
5
1+
√
5
3120(1+
√
5
)
−
= ..............................
1−5
dokończ
10 mar 19:34
Jaryn:
Dzięki bardzo, działania na potęgach miałem z 1,5 roku temu i się trochę pozapominało... jeszcze raz dzięki
10 mar 19:42