| 3x +5 | ||
∫ | dx | |
| x2+2x+3 |
| 3x+3 | 2 | |||
... = ∫ | dx + ∫ | dx = | ||
| x2+2x+3 | x2+2x+3 |
| 3 | 2x+2 | 1 | ||||
= | ∫ | dx + 2∫ | dx = | |||
| 2 | x2+2x+3 | (x+1)2 + 2 |
| 3 | 2 | 1 | |||||||||||||
= | ln |x2+2x+3| + | ∫ | dx = | ||||||||||||
| 2 | 2 |
|
| x+1 | 1 | |||
// pochodna wnętrza −−− ( | )' = | ... dlatego: // | ||
| √2 | √2 |
| 3 | 2 | x+1 | ||||
= | ln |x2+2x+3| + | * √2 * arc tg ( | ) + C = | |||
| 2 | 2 | √2 |
| 3 | x+1 | |||
= | ln |x2+2x+3| + √2 * arc tg ( | ) + C | ||
| 2 | √2 |