ciągi:)
Maga: ile wynosi suma wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych?
10 mar 19:10
Basiek: 10, 11, 12,...., 99
n=89
r=1
a
1=10
a
89=99
Podstawiasz, liczysz
10 mar 19:13
Basia:
10+11+.....+98+99
ciąg arytmetyczny
a1 = 10
r = 1
n = 99−9 = 90
no to policz S90
10 mar 19:13
Basiek: Ups, bardzo ups. Odjęłam jeszcze 10−tkę.
Przepraszam. Nie patrzcie.
10 mar 19:15
Basia:
Basiek 10,11,12,13,14,15,16,17,18,19
policz na palcach którym wyrazem jest liczba 19
99 = a90
10 mar 19:15
Tragos: liczb dwucyfrowych 90

pierwsza cyfra na 9 sposobów, druga na 10
9 * 10 = 90
10 mar 19:16
Maga: wlasnie takim sposobem wychodzi za duzo.
10 mar 19:17
Basiek: Mówiłam ... nie patrzcie.

Nie ma opcji "edytuj" − więc udajemy, że tego tam
nie ma
10 mar 19:17
Maga: dziekuje
10 mar 19:24