matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz a1
Jaryn:
Działania na potęgach Da się to rozwiązać, czy po prostu gdzieś się machnąłem?
625
√
5
= a1
√
5
7
10 mar 19:03
Tragos:
625 = 5
4
√
5
= 5
1/2
625 *
√
5
= 5
4
* 5
1/2
= 5
4 + 1/2
= 5
9/2
(
√
5
)
7
= (5
1/2
)
7
= 5
7/2
5
9/2
= 5
2/2
= 5
5
7/2
10 mar 19:07
Jaryn:
Dzięki bardzo
10 mar 19:08