Fizykaa i plakatt
Karo : Przepraszam że to fizyka i na dodatek nie zadania ale mam nadzieje ze pomożecie
Mam do zrobienia plakat z fizyki w którym muszę wypisać wzory ze wszystkich działów i jeśli to
bd coś bardziej kreatywnego to bd 6 a więc postawnowiłam zrobić w kształcie robota i w nim
odnaleźć te działy fizyki ale na niektóre nie mam pomysłu
Optyka − okulary
Kinematyka−
Dynamika−
Praca, moc, energia−
Termodynamika−
Hydrostatyka− Balon
Właściwości materii− to z czego bd zrobione

Fale mechaniczne−
Elektrostatyka−
Prąd elektryczny−żarówka za szybką

Magnetyzm−
Zastanawiam się ( kojarzycie jak czasem roboty mają takie antenki i między nimi coś iskrzy

)
to czy moge to potraktować jako elektrostatyke ?
Liczę na waszą kreatywność

Spróbuje mu zrobić oczy jako zębatki więc może to być jako co ?
10 mar 19:02
Karo : Pomoże ktośś ? proszęęę
10 mar 19:18
Basiek: Hydrostatyka− Balon

− jakiś statek, czy coś topiącego się.
Termodynamika− bo ja wiem? Mnie się kojarzy z kalorymetrem.

Ale może termometr?
Magnetyzm− magnesy?
10 mar 19:22
Karo : Balon bo prawo pascala

hmm a to co jest między "czułkami" XD to może być elektrostatyka ? ze ładunki itd ?
10 mar 19:29
Basiek: Ten balon to dla mnie i tak takie naciągane.
hydro− woda, ciecz.... jej, no ale jak chcesz.

Myślę, że co do elektrostatyki..., to tak, spokojnie może być. Jako przeskok dwóch ładunków
10 mar 19:32
Karo : o no to super, heh tak wiem nieco naciągnięte

może ktoś ma pomysły na reszte działów ?
10 mar 19:40
rumpek: zaraz coś wymysle
10 mar 19:44
rumpek:
Praca, moc, energia − przesuniecie szafy, pchanie ściany, zużycie energi
10 mar 19:44
rumpek: Kinematyka − prąd rzeki, ruch aut, łodka porusza się z miasta A do miasta B itp.
10 mar 19:45
rumpek: Dynamika − zjazd sankami ze stromej górki
10 mar 19:46
rumpek: Termodynamika − ogólnie wszystko kojarzy mi się z 2 klasy LO z przemianami izobarczynymi itp.
Ale tutaj proponuje przekazywanie energii bądź zamiana stanów skupienia: sublimacja,
resublimacja itp
10 mar 19:47
rumpek: Hydrostatyka − góra lodowa, kra pływająca na wodzie
10 mar 19:47
Basiek: Widać, że ktoś tu pisze maturę z fizyki. ^^
10 mar 19:48
rumpek: Fale mechaniczne − interferencja (nakładanie się dwóch lub więcej fal), np.: możesz narysować
wykres głośności muzyki, lub wpuszczenia wiązki światła do zaciemnionego kartonu
10 mar 19:49
rumpek: Basiek ogólnie to pamiętam bardzo dużo z lekcji, wole słuchać na lekcji niż uczyć się w
domu

Mam ważniejsze rzeczy
10 mar 19:50
Karo : ojej ale chyba mnie nie zrozumieliście

pewnie napisałam tak beznadziejnie
Robie plakat w kształcie robota i potrzebuje działy które mogłabym w nim znaleźć

Tam żarówka za szybką to prąd trzymany balon naciągając hydrostatyka
10 mar 19:51
rumpek: A odnośnie fal mechanicznych − to chyba doskonałym przykładem jednak będzie np.: jak wrzucisz
kamień do wody
10 mar 19:51
rumpek: spadające jabłko

− klasyka Newtona

(dynamika)
10 mar 19:52
Basiek: Ja też z wielu lekcji pamiętam, ale akurat nie z fizyki.

Jeszcze tylko jeden spr. z fizyki + poprawa ostatniego i jestem wooolna.
10 mar 19:52
rumpek: 
mi tylko zostały dwa sprawdziany z polaka i koniec ze wszystkim
10 mar 19:53
Karo : Coś z tego da się odnaleźć w robocie ?
10 mar 19:54
Basiek: Ja jeszcze jeden spr z wosu, jeden z niemieckiego, kilka z ang, kilka z polskiego, ta fizyka,
matma to wiadomo, z historii z dwa, z informatyki mamy 4 mieć....
Rumpek ? Zamienianie się jest fajne... ;>
10 mar 19:55
rumpek:
10 mar 19:56
rumpek: najgorsze ustne − szczegolnie z ang, bo wszystko pod czas
10 mar 19:56
rumpek: ogólnie w robocie mozna wszystkie te dzialy "zapakować", np.: fale mechaniczne, to dajesz mu na
klatce piersiowej wykres fal − jako funkcje zyciowe itp. wszystko tutaj to wyobraźnia
10 mar 19:57
Basiek: Mój angielski sprowadza się do "eeeeeeee, what?"
Nie umiem zmyślać na poczekaniu. To jest taki straszny minus. A jak dostanę pytanie
jakiekolwiek nt sportu, to można mnie chować żywcem

Myślę, że
zębatki to będzie praca, moc, energia.
10 mar 19:58
rumpek: najgorsza będzie rozmowa, opisywanie obrazków to już ma się we krwi
10 mar 20:00
Basiek: Zależy.

Do tych obrazków trzeba duuuużo powiedzieć.
Ja ogólnie ustny olałam, bo "bawię się" pisemnym. W międzyczasie pomiędzy leniuchowaniem i
lekcjami. Czyli np. na przerwach.
10 mar 20:02
rumpek: Moja nauczycielka, która jest egzaminatorem powiedziała, że w opisie obrazka wystarczy zawrzeć:
* gdzie są dane osoby, * co robią, * co widać na obrazku, także nie trzeba dużo mówić

3−4
zdania
10 mar 20:04
Basiek: You're talkig about task number two, but I've just mentioned task number three.
Innymi słowy: 2−gie jest proste, oprócz pytań, które tylko słyszysz. A trzecie jest przerąbane,
bo masz powiedzieć jakieś 10−15 zdań. Enjoy.
10 mar 20:07
rumpek: 
ale teraz jako "1 raz"

to będą przepuszczali

aż taka chyba noga z ang nie jestem
10 mar 20:08
Karo : A macie pomysł jeśli chodzi o magnetyzm ? nie mam pomysłu gdzie moze być w robocie
10 mar 20:09
Basiek: A tam, zdać, zdamy.

Proste

Tylko ogólnie... mnie będzie ciężko. Jestem niekomunikatywna.
Chociaż trochę tego nie rozumiem. Po polsku gadać za 5−ciu. A w jakimkolwiek innym języku,
to... no, tragedia.
Tak w ogóle− wszystko jest w tym przypadku względne. Np. wiesz, jeśli ktoś dostanie moją
anglistkę w komisji, to ja mu współczuję. Jak coś zrozumie... szacun.
10 mar 20:10
rumpek: narysuj "Panią robot"

obok robota

i podpisz "zwierzęcy magnetyzm"
10 mar 20:10
rumpek: ja wiem kiedy będę miał i z kim, już powiedzieli i dzięki Bogu, będę miał z osobą która sama
nie wie co mówi

i wszystkich przepuszcza
10 mar 20:11
Basiek: Ja jeszcze nie wiem, ale nie chcę mieć z tą moją. Jest naprawdę fajna, miła kobita, ma świetny
(naprawdę genialny, przecudowny, filmowy wręcz akcent!) ale mówi tak cicho i niewyraźnie,
że....
Uwaga− wyciągnęłam mój zeszyt do fizyki
10 mar 20:14
rumpek: 
a ja idę na "Komisarza Alexa" zaraz
10 mar 20:17
Basiek: Okej, w środku mogą być kable− znaczy powinny− będą jakby imitować żyły. I można tam zastosować
Prawo Ampere'a

K
H=∑I
k
k
10 mar 20:18
Karo : oo dobre ^^
10 mar 20:22
Basiek: Możesz jeszcze zobaczyć, czy gdzieś Ci się nie nada:
cyklotron, oscyloskop i transformator.
Mają fajne kształty ; D
10 mar 20:23
rumpek: tydzień temu robiłem oscyloskop
10 mar 20:24
Basiek: Rumpek nie chcesz czasem jakiegoś zadanka z fizyki na rozgrzewkę?

I wiecie co? Jestem z siebie dumna, ze kiedyś lubiłam coś tak dziwnego jak fizyka.
10 mar 20:24
Karo : teraz zastanawiam się co by zrobić z uszami

czy jakiś dźwięk czy może para
10 mar 20:25
Karo : możeby tak ze zwojnicy lub transformatora zrobić żebra
10 mar 20:27
Basiek: zwojnica= żebra
transformator= serce
10 mar 20:29
Karo : kurcze bd dosc trudno bo na samymśrodku ma duża dziure z żarówką
a może żarówke jako serce? czylepiej bd tranformator wyglądał?
10 mar 20:34
Basiek: Żarówka to mózg

To jest przecież oczywiste chyba...
A fizyki kwantowej tam nie potrzebujesz? Bo sercem świetnym byłaby też fotokomórka
10 mar 20:35
Karo : nie nie potrzebuje, chyba tak za bardzo jej nie mieliśmy

noto niestety żarówki jako mózgu już nie uda mi się wcisnąć :
10 mar 20:37
Basiek: Oj, żałuj. Nic tak w życiu się nie przydaje jak teoria nieoznaczoności Heisenberga.
10 mar 20:39
Basiek: Dobra, mam nadzieję, ze pomogłam.

Mam taką masę rzeczy do zrobienia na dziś..., że aż odczuwam to jako wyzwanie. Wreszcie.
Dobrej nocy

i owocnej pracy.
10 mar 20:44
Karo : Dzięki wielkie za wszyystko

Tobie również owocnej pracy życze w tych rzeczach do zrobienia
10 mar 20:57