pole powieszchni całkowitej stozka
kasiulka: Kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni a wysokość stożka ma 15 cm. Oblicz pole
powieszchni całkowitej stożka
Bardzo prosze o pomoc
7 kwi 20:16
kaczor: zaraz Ci zrobie
7 kwi 20:18
kasiulka: dzieki
7 kwi 20:23
tim: Ale co? Kaczorze?
7 kwi 20:23
kaczor: To tak. Jak sobie to narysujesz wszystko co masz dane to widzisz tam trójkąt o kącie
30
o. I teraz masz taki szczególny trójkąt 30,60 i 90
o gdzie nie musisz za dużo liczyć:
czyli jak h=15 to r=15
√3 a l=30 (a,2a,a
√3 chyba pamiętasz takie coś). No to masz już
wszystko co trzeba

I teraz to podstawiamy do wzoru:
P
c=πr
2+πrl
P
c=π(15
√3)
2+π15
√3*30
P
c= 675π+450
√3π
Jak coś źle to poprawiajcie
7 kwi 20:26
kaczor: tim zadanie
7 kwi 20:27
kasiulka: dzieki mam jeszcze jedno zadanko pomozesz
7 kwi 20:29
kaczor: to dawaj jak bede umiał to pomoge
7 kwi 20:31
kasiulka: powieszchnia boczna stożka jest wycinkiem kola o promieniu √3 cm a kąt środkowy tego
wycinka ma miarę 120 stopni. Oblicz pole powieszchni całkowitej stożka.
7 kwi 20:33
kaczor: to bedzie mi ciężko wytłumaczyć tu... zadanie proste ale nie mam pojęcia jak mam napisać
zebyś zrozumiała....
7 kwi 20:36
kasiulka: szkoda
7 kwi 20:38
xpt:

Pole powierzchni bocznej to to duże koło bez tego zakreskowanego.
Tam gdzie jest R to jest
√3
Obwód tego małego koła ma tyle ile długość łuku między punktami A i B.
Małe r to promień podstawy (w ogóle to małe kółko to podstawa jest

)
Musisz obliczyć pole tego nie zakreskowanego wycinka, potem obliczyć długość łuku.
Wiedząc, ze długość łuku od A do B jest równa tyle co obwód małego koła obliczasz pole
koła (możesz najpierw promień obliczyć − będzie łatwiej).
Potem sumujesz wszystkie pola tych niezakreskowanych figur i już masz pole powierzchni
bocznej

Taka mała informacja, która może CI sie przydać − ten wycinek koła ma 120
o, a
120360 = 1/3 więc pole tego wycinka to 1/3 pola całego dużego koła.
7 kwi 21:08
xpt: Rysunek się nie pokazuje − musisz skopiować ten link do przeglądarki: https://matematykaszkolna.pl/forum/rysunek127.png
7 kwi 21:09
kasiulka: dzieki
7 kwi 21:24