Pola trójkątów podobnych
help me: Trójkąt ABC ma obwód równy 33 cm, a jego pole wynosi 18 cm2. Oblicz obwód trójkąta A1B1C1
podobnego do trójkąta ABC wiedząc, że pole trójkąta A1B1C1 jest równe 2 cm2.
Wynik musi wynieść 11 cm.
Bardzo proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie co z czego wynika, z jakich wzorów należy skorzystać.
10 mar 18:16
Dam!:
P1/P2=k2
Ob1/Ob2=k
P1 = 18cm2
P2 = 2cm2
czyli:
18/2=9 ⇒ k=3
Ob1=33cm
33/Ob2=3
Ob2=11cm
10 mar 18:21
Dam!: pierwsze dwa wzory do skala podobieństwa
10 mar 18:22
help me: Super, dziękuję
10 mar 18:39