Trójkąt
help me: W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 26 cm. Długość wysokości AE jest równa 24
cm. Oblicz:
a) obwód trójkąta ABC
b) długości odcinków, na jakie wysokość CD podzieliła wysokość AE
c) stosunek pola trójkąta ADS do pola trójkąta CSE, gdzie S jest punktem wspólnym wysokości AE
i CD.
Wyniki muszą wynieść:
a) 93,6 cm
b) 1412 cm, 91112 cm
c) (65119)2 ≈ 0,298
Bardzo proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie co z czego wynika, z jakich wzorów należy skorzystać.
10 mar 18:14
Beti:

| | 1 | | 1 | |
a) może tak: |
| ah = |
| bh1 (gdzie h1 to wysokość AE) |
| | 2 | | 2 | |
13h = 12b
1*
h
2 + 13
2 = b
2 2*
1* i 2* tworzą układ równań, z którego wyznaczasz b potrzebne do obwodu
10 mar 19:12