Walec
kaczor: Mam do połowy zrobione zadanie....
Objętość walca wynosi 54π cm3. Wyznacz długość promienia podstawy tego walca, aby jego
pole powierzchni było najmniejsze.
Po przekszatłceniach wyszedł mi wzór na pole:
108
P= −−−−−− +2r2
r
No i teraz problem jak wyznaczyć te najmniejsze pole powierzchni...
7 kwi 20:09
Eta:
Pc = 108πr +2πr2
Policz pochodną P(r)
P'(r) = 4πr − 108πr2
P'(r)=0
i oblicz r ( powinno wyjść r = 3 cm
7 kwi 20:27
kaczor: a moszesz mi to szczegółowo zapisać? bo nie rozumiem tego za bardz a jak bede widział
krok po kroku to dojde ocb
7 kwi 20:31
ewcia5243: tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem α=30 stopni, a wysokość
stożka jest równa 4 cm. oblicz pole powerzchni bocznej tego stożka ... ?
pomocy
7 kwi 20:34
Eta:
liczysz pochodną P(r)
P'(r) = 0*r − 108π*1r2 + 2*2r
pierwsze jako pochodna ilorazu funkcji
Wiesz już ?
czy jeszcze nie?
7 kwi 20:36
Eta:
Do ewci!
P
b = πrl
z funkcji tryg.
obliczamy:
hl = sin 30
o sin30
o =
12
to po podstawieniu l = 8 cm
teraz
rl = cos 30
o cos30
o =
√3/ 2
podstaw i policz r i P
b
Powodzenia
7 kwi 20:41
kaczor: jak pochodną oblicz rozumiem ale dalszej częsci nie bardzo...
7 kwi 20:41
Eta: jak masz pochodną to
teraz: P'(r) =0
zatem: 4πr − 108πr2 =0 / * r2
4πr3 = 108π /: 4π
r3 = 27 => r = 3
7 kwi 20:46
kaczor: ahaaaa dzięki
7 kwi 20:48
Eta: OK
7 kwi 20:51
kaczor: a jeszcze jedno pytanie. dlaczego trzeba to przyrównać do 0?
7 kwi 21:01
Eta: bo funkcja osiąga min. lub max. w m−cu zerowym pochodnej !
7 kwi 21:04
krs: ≈≈≈≈≈≈≈≈
∫ ∫
δ δ
L−−−−−−−−−−−− I
I I
−−−−−−−− −−−−−−−−−
| | | |
| | | |
W| | W
| |
7 kwi 21:05
ave:
7 kwi 21:13
krs:

αβγδπΩΔ
∞≤≥∈⊂∫←→⇒⇔∑≈≠αβγδπΔΩ
∞≤≥∈⊂∫←→⇒⇔∑≈≠5
2 2
43
7 kwi 21:18
krs:

l
7 kwi 21:26