matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Problem
ewa:
które wyrazy ciągu(an)są ujemne,jeśli b)an=−n
2
+10n+11 n należy do N+
n−6
c)an=
n należy do N+
n+3
9−n
d)an=
n należy do N+
7−3n
10 mar 18:01
Mila:
a) −n
2
+10n+11<0 ⋀n∊N
+
b) (n−6)*(n+3)<0 ⋀n∊N
+
c) (9−n)(7−3n)<0 ⋀n∊N
+
10 mar 22:16