trojkat rownoramienny
Kasia:

Rozwiazuje zadanie maturalne i stanalem na dosc banalnej rzeczy i nie umiem jej zrobic co
najgorsze
mam trojkat rownoramienny w ktory jest wpisany okrag o promieniu r, musze znalesc promien
boki trojkata rownoramiennego to 5cm,5cm,6cm
10 mar 17:59
Vax: | | 2P | | 24 | | 3 | |
r = |
| = |
| = |
| |
| | a+b+c | | 16 | | 2 | |
10 mar 18:01
Kasia: to jest okreslony wzor , ktory musze umiec ? czy to jest wyliczone w jakis sposob ?
10 mar 18:04
Vax: To jest wzór na promień okręgu wpisanego w dowolny trójkąt.
10 mar 18:05
Kasia: dzieki wielkie, przyda sie ! przyznam ze nie znalam go wczesniej
10 mar 18:06
xData:

Tutaj trzeba z podobieństwa trójkątów.
Liczysz wysokość H:
h
2 + 3
2 = 5
2
h
2 + 9 + 25
h
2 = 16
h = 4
Teraz z podobieństwa:
10 mar 18:06
Basiek: Wzór jest w karcie wzorów maturalnych.
10 mar 18:06
xData: 12−3r = 5r
12 = 8r
Jak widać wzory są nie potrzebne

Pozdrawiam!
10 mar 18:08
Vax: Wzory nigdy nie są potrzebne, można w różnych przykładach za każdym razem je nieumyślnie
wyprowadzać, co da ten sam efekt, jednak z wykorzystaniem gotowego wzoru jest zdecydowanie
szybciej
10 mar 18:10