zad
analiza: Nie rozumiem tego:uzasadnic ze istnieja granice funkcji
(x,y)−>(0.0)
10 mar 17:55
analiza: ?
10 mar 18:08
analiza:
10 mar 18:23
Basia:
przejdź na współrzędne biegunowe
x = r*cosφ
y = r*sinφ
i policz granicę przy r→0 (φ jest dowolne)
| | r2cos2φ*r2sin2φ | |
limr→0 |
| = |
| | r4cos4φ + r4sin4φ | |
| | r4cos2φsinφ | |
limr→0 |
| = |
| | r4(cos4φ+sin4φ) | |
| | cos2φsinφ | |
limr→0 |
| = |
| | (cos4φ+sin4φ) | |
dla różnych φ otrzymasz różne wartości
dlatego ta granica nie istnieje
10 mar 18:47
Basia:
tam oczywiście ma być sin2φ a nie sinφ
10 mar 18:48
taa: podstaw za x i y 0 i wyjdzie ci 0/0 czyli granica nie istnieje
10 mar 19:29
taa: lista zadan analizy 2 PWr? ;>
10 mar 19:30
Basia:
| | sin(x+y) | |
taa czy Twoim zdaniem lim(x,y)→(0,0) |
| też nie istnieje ? |
| | x+y | |
10 mar 19:36