trójkąt
aaaksaia: dany jest trójkąt o bokach 2 cm, 4 cm, 5 cm. Oblicz długość boków trójkąta podobnego jeżeli
jego obwód jest równy 50 cm
10 mar 17:44
asdf: O
1 = 11
O
2 = 50
itd
10 mar 17:47
Basiek: l
1= 2+4+5=11
l
2=50
10 mar 17:48
aaaksaia: a można poprosić wzory jakimi się kierowaliście

?
10 mar 17:57
Basiek: Oczywiście:
jeżeli dwie figury są do siebie podobne, to a− bok jednej figury , b −ten sam odpowiadający bok
drugiej figury to:
| a | |
| =k −> k to skala powiększenia/ pomniejszenia |
| b | |
| l1 | | P1 | | V1 | |
| =k |
| =k2 a |
| =k3 (to w przypadku bryły) |
| l2 | | P2 | | V2 | |
10 mar 17:59
aaaksaia: a można wiedzieć dlaczego np 4k=200/11

? skąd to 200
10 mar 18:19
Basiek: | | 50 | | 4*50 | | 200 | |
4k= 4* |
| = |
| = |
| ....? |
| | 11 | | 11 | | 11 | |
10 mar 18:22
aaaksaia : czyli ta 4 przenosimy z lewej strony
11 mar 14:16