| 17 | ||
Znaleźć równanie kwadratowe, którego suma kwadratów pierwiastków | jest równa a suma | |
| 4 |
| 3 | ||
odwrotności pierwiastków jest równa | . | |
| 2 |
| 17 | ||
z treści zad. mamy: x12 + x22 = | ||
| 4 |
| 1 | 1 | 3 | ||||
+ | = | |||||
| x1 | x2 | 2 |
| b | ||
x12 + x22 = x12 + 2x1x2 + x22 − 2x1x2 = (x1 + x2)2 − 2x1x2 = (− | )2 − | |
| a |
| c | ||
2 | = /ponieważ a=1/ = b2 − 2c
| |
| a |
| 1 | 1 | x1+x2 |
| b | ||||||||||||||
+ | = | = | = /przy a=1/ = − | |||||||||||||||
| x1 | x2 | x1x2 |
| c |
| 17 | ||
b2 − 2c = | ||
| 4 |
| b | 3 | |||
− | = | |||
| c | 2 |