Funkcja homograficzna z parametrem
Yay: Dla jakich wartości parametru a suma odwrotności kwadratów pierwiastków równania
(a−2)x2 − 2ax−a=0 jest mniejsza od 3a−2a+1
10 mar 17:09
xData: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | x22 + x12 | |
a) ( |
| )2 + ( |
| )2 ⇒ |
| + |
| ⇒ |
| ⇒ |
| | x1 | | x2 | | x12 | | x22 | | (x1x2)2 | |
| | (x2 + x1)2 − 2x2x1 | | | |
|
| ⇒ |
| ⇒ |
| | (x1x2)2 | | | |
| 4a2 | | 2a(a−2) | |
| + |
| | | (a−2)2 | | (a−2)2 | |
| |
| ⇒ |
| |
| | 6a2−4a | |
⇒ |
| *(a−2)2 ⇒ 6a2−4a |
| | (a−2)2 | |
b)
(6a
2−4a)(a+1) < (3a−2)(a+1)
(6a
2−4a)(a+1) − (3a−2)(a+1) < 0
(a+1)[6a
2−4a−(3a−2)] < 0
(a+1)(6a
2−4a−3a+2) < 0
(a+1)(6a
2−7a+2) < 0
Δ = (−7)
2 − 4*6*2 = 49 −48 = 1
√Δ = 1
| | 1 | | 2 | |
(a+1)(a− |
| )(a− |
| ) < 0 |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
a∊(−∞, −1) U ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 3 | |
10 mar 17:54
Yay: z calym szacunkiem zrobiłeś/łaś błąd pod koniec a). Pominełaś a2 w dolnym liczniku i dałaś/łeś
w tym miejscu mianownik jako licznik.
10 mar 18:41