Ciągi
Magda: zad. 1
wyznacz ciąg geometryczny(an), wiedząc ,że
a) a5=16
q=2/3
b)
a7=−729/64
q=−3/2
10 mar 16:57
Jolanta: podaj wzór na an
10 mar 16:59
Magda: proszę o rozwiązanie tego zadania....:(
10 mar 17:00
Magda: an=a1*q do potęgi n−1
10 mar 17:02
Jolanta: teraz podstaw do wzoru dane
a5=a1*g5−1=a1*g4
10 mar 17:05
Jolanta: a5 i q masz wyznaczysz a1
10 mar 17:05
Beti: "Wyznacz ciąg ... " zwykle znaczy, że trzeba znaleźć a
1 i q(lub r), ale Tobie czyba
chodzi o wzór na a
n, mam rację?
Tak czy siak trzeba znaleźć a
1 i robisz to np tak:
a
5 = a
1*q
4
a1 = 24
więc: a
n = a
1*q
n−1 − wystarczy podstawić dane
10 mar 17:06
Jolanta: Beti piszac gotowca tylko szkodzisz.To poczatek,nie nauczy sie to dalej nie da rady
10 mar 17:08