narysuj wykres
stasiek: narysuj wykres funkcji y=|sinx| oraz y=sin |x|
10 mar 16:33
MQ: W pierwszym odbijasz wykres sinx względem osi OX, tak żeby wszystko było ponad osią.
W drugim odbijasz część sinx dla x dodatnich względem osi OY
10 mar 16:40
stasiek:

przepraszam, że tak koślawo. To odbicie to ta czerwona sinusoida?
10 mar 16:45
MQ: No, w pierwszym przypadku, to masz wszystko, co ponad osią poziomą.
W drugim −− po prawej od osi OY czarny wykres, polewej czerwony.
10 mar 16:49
stasiek:

ok czyli z tego co zrozumiałem ma być y=|sin x|
10 mar 17:02
stasiek:

a y=sn |x| ma wyglądać tak
10 mar 17:04
stasiek: Bardzo dziękuje za pomoc!
a jak narysować wykres y= |cosx −2| Od czego zacząć?
10 mar 17:09
MQ: Pierwszy nie bardzo ci wyszedł −− przyłóż sobie kartkę od dołu do osi OX, to zobaczysz, co ma
być ponad. Wykres przy osi ma mieć ostre zakończenia.
Drugi prawie dobrze, tylko garbki mają być takie same.
Musze już odspawać się od kompa −− dalej pytaj innych.
10 mar 17:12
Aga1: Drugi wykres dobrze, a pierwszy źle
Odnośnie drugiego
rysujesz y=cosx
przesuwasz o 2 jednostki w dół, i wszystko spod osi odbijasz nad oś
10 mar 17:14
stasiek:

ok czyli rysuję najpierw cos x
10 mar 17:21
stasiek:

i ostatecznie wychodzi mi coś takiego?
10 mar 17:23
Aga1: Tak, powiedzmy, że to jest cosx.
Teraz ściągasz cały wykres pionowo w dół, tak, że (0,1) przejdzie na (0,−1)
10 mar 17:24
stasiek:

mniej więcej o to chodziło?
10 mar 17:28
Aga1: Ostateczny wykres jest źle, narysuj po przesunięciu
10 mar 17:28
stasiek: pomarańczowy czy czarny?
10 mar 17:29
stasiek:
10 mar 17:29
Aga1: właśnie tak, teraz odbij nad os x.
Możesz przyłożyć lusterko wzdłuż osi x i w lusterku zobaczysz to co masz otrzymać..
10 mar 17:31
Aga1: Czarny dobrze. i jeszcze go odbij.
10 mar 17:32
Aga1: Pierwszy dobrze drugi pomarańczowy źle i czarny( trzeci) po przesunięciu dobrze.
10 mar 17:33
stasiek:

Czyli tak będzie wyglądał y=|cosx −2|?
Ok, tylko jak się do tego zabrać. Jak rozgryźć ten zapis i robić inne zadania. Mam na przykład:
narysuj wykres y=tg|x|+1
10 mar 17:35
stasiek: Rozumiem, że wartość bezwzględna zawsze wynosi + czyli wzór ma być nad osią OX.
10 mar 17:37
Aga1: Teraz jest dobrze.
Rysujesz tg tylko tę część , która jest po prawej stronie osi y, jeszcze tę część wykresu
odbijasz na prawo i te kawałki podnosisz w górę o 1.
10 mar 17:39
Aga1: Musisz rozróżniać np. tgIxI i
ItgxI−−−−rysujesz tg i wszystko spod osi x odbijasz nad oś
10 mar 17:41
Aga1: O 17:39 powinno być.Odbijasz na lewo, (kierunki mi się pomyliły.)
10 mar 17:43
stasiek:

Czyli tak? Nie zwracaj uwagi na tę szaloną linię ponad wykresem!
10 mar 17:47
Aga1: | | −π | | π | |
Tak, zrobiłeś w przedziale ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
10 mar 17:52
stasiek:

ok a teraz ostatnie ctg 3x. Miejsce zerowe to 1/3 kπ więc wzór:
10 mar 17:56