nierówność
mario: − 3x2<0
a=3
b=0
c=0
Δ=0
hmnm może tak:
−3x2 < 0
−3x2 = 0 / √
− √3
10 mar 16:26
Aga1: Nie pierwiastkujesz, tylko dzielisz przez −3
x=0
10 mar 16:30
mario: −3x2 < 0
−3x20 / :−3
x2=0 / √
x=0
2x2 < 0
2x2=0 / :2
x2 = 0 / √
x=0
I to trzeba napisać w jakich przedziałach czy jak?
no to do pierwszego x ∊ (−∞,0)U(0,∞)
a w drugim: tak samo ale inaczej narsyowane po ramiona do góry xD
10 mar 16:39
Tragos: −3x2 < 0
x2 > 0
x ∊ R / {0}
10 mar 16:41
mario: dlaczego?
10 mar 16:45
Tragos: −3x
2 < 0 / :3
−x
2 < 0 /

−1)
zmiana znaku nierówności, bo mnożymy / dzielimy przez liczbę ujemną
x
2 > 0
a to już wystarczy popatrzeć na wykres tej funkcji
10 mar 16:48