Udowodnij, że..
Asia: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej n liczba jest całkowita
n/24*(n3+6n2+11n+6)=n/24*(6(n2+1)+n(n2+11))
Może ktoś podpowie co dalej? Z góry dziękuję
10 mar 16:25
pigor: ... np. zauważ, że
n224 * (n
3+6n
2+11n+6)=
n224 * (n
3+n
2+5n
2+5n+6n+6)=
=
n224 * [(n
2(n+1)+5n(n+1)+6(n+1)]=
n224 * (n+1)(n
2+5n+6)=
=
124 *
n(n+1)(n+2)(n+3) =
124 * 6*4k =
k∊C c.b.d.u., bo
iloczyn 4−ech kolejnych liczb całkowitych
n(n+1)(n+2)(n+3)
jest podzielny przez 2*3*4=24 . ...
10 mar 16:55
pigor: przepraszam, ...

tam u mnie nie jest
n224 tylko powinno być
n24
10 mar 16:58
Asia: Dziękuję bardzo mi pomogłaś/eś i tym bardziej nie masz za co przepraszać

Dziękuję za
wyjaśnienie i rozwiązanie sama bym sobie nie poradziła!
10 mar 19:11