matematykaszkolna.pl
A Godzio: Trivial zajrzyj tu emotka
10 mar 16:15
Trivial: B.
10 mar 16:19
Godzio: Mam pytanie, bo sobie tak pomyślałem, że mógłbym trochę sobie popisać w lateksie, ale niezbyt wiem w jakim programie to pisać i jak zapisać, żeby później był to pdf. ściągnąłem sobie jakiś program, ale chyba coś z nim nie tak, i pomyślałem że może Ty wiesz co i jak ?
10 mar 16:21
Trivial: Musisz mieć dystrybucję LaTeX−a (np. MiKTeX). Gdy już ją pobierzesz zainstalujesz będziesz potrzebował edytora (dobre są LEd i TeXlipse), ten pierwszy prostszy w instalacji. No i w zasadzie to tyle. emotka Pobierasz jakiś tutorial LaTeX−a i sobie piszesz.
10 mar 16:25
Trivial: Aha i jeszcze... Pliki źródłowe zapisujesz z rozszerzeniem .tex, a potem kompilujesz je do .pdf (w LEd są do tego przyciski − takie trójkąty).
10 mar 16:26
rumpek: ja osobiście polecam "Lyx" od razu możesz wyeksportować do .pdf bez zapisywania do .tex emotka
10 mar 16:31
Godzio: To się zabieram i zobaczymy co wyjdzie emotka Dzięki
10 mar 16:33
Godzio: A ten, w którym programie mam pisać ? W LEd czy TeXworks ?
10 mar 16:38
Trivial: w którym chcesz.
10 mar 16:54
Godzio: To w takim razie po co mi jest ten "MiKTeX" skoro i tak pisze w LEd i tam to też zamieniam na pdf ?
10 mar 17:14
Trivial: Bo wszystkie te edytory korzystają z dystrybucji LaTeX−a. Musisz mieć jakąś zainstalowaną, żeby mogły zamienić kod na ładnie złożony dokument.
10 mar 17:23