ciągi geometryczne
asdf: wykaż, że jest nieskończony ciąg arytmetyczny:
| | 1 | |
an = |
| * 16n+1 − 4 * (22n−1)2 + 8n * 320,5n+1 |
| | 8 | |
ułatwiam sobie sprawę nawiasami:
| | 1 | |
an =( |
| * 16n+1)]] [− 4 * (22n−1)2] + (8n * 320,5n+1) |
| | 8 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rozbijam pierwszy nawias
| | 1 | | 1 | |
|
| * 16n+1 = |
| * 16n * 16 = 2 * 16n = 21 * 24n = 2n+1 |
| | 8 | | 8 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz drugi nawias:
| | 1 | |
− 4 * (22n−1)2 = −4 * 24n−2 = −4 * 24n * |
| = −1 * 24n |
| | 4 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
został ostatni:
8
n * 32
0,2n + 1 = 2
3n * 2
n+1 = 2
3n * 2
n * 2
5 =
24n+5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
składam to do kupy:
2n+1 −1 * 24n +
24n+5
i stoje w miejscu...wskazówki jakies? W książce mam: zapisz w najprostrzej postaci:
33 * 24n ale nie wiem z kąd to się wzieło
10 mar 16:05
Tragos: pierwszy nawias:
2 * 16n = 2 * 24n = 24n + 1
−−−−−−
24n + 1 − 24n + 24n + 5 = 2 * 4n − 24n + 24n * 25 = 4n(2 − 1 + 25) = 4n *
33
10 mar 16:09
Aga1: W pierwszym obliczeniu powinno być
24n+1
24n wyłącz przed nawias.
w nawiasie 2−1+25=33
10 mar 16:09
Tragos: ojj, 2
4n a nie 4
n ofc
10 mar 16:09
asdf: tak mam, 2
4n wiecie jak to łatwo zgubić literke na tym edytorze
10 mar 16:11
asdf: nie wiem za bardzo co zrobić z takim czymś:
−1 * 24n
10 mar 16:13
asdf: 2
5n+1 − 1 * 2
4n + 2
4n+5
ten znak "−1" mi zawadza
10 mar 16:14
Aga1: Nic, tak musi zostać, chociaż jak napiszesz −24n to też będzie dobrze.
10 mar 16:15
Aga1: Początek przepisałeś źle,
a Tragos Ci wyliczył
10 mar 16:17
asdf: Ok, dzieki juz rozumiem

Zabrakło mi tego wyniesienia przed nawias i wszystko bym miał
dobrze

Ale jeżeli tego nie wyniose to nici z zadania bo nie wykarze, że jest to ciąg
geometryczny (q w takiej postaci nie wyznaczyłbym − patrząc na swoje możliwości)
10 mar 16:22
asdf: w zeszycie mam taki zapis jak tragos, tylko pisanie w tym edytorze jest męczące i łatwo się
pogubić
10 mar 16:23