Objetosc kuli
Kaleka: Kule przecieto plaszczyzna odlegla od srodka kuli o 9cm. Pole otrzymanego pokroju jest
rowne 81[pi] cm
2. Obliczx objetosc kuli. Czy ktos moze mi w tym pomoc

7 kwi 19:11
Mariusz: wydaje mi sie że to będzie tak
liczymy promień w miejscu przekroju który wyniesie 9
czyli wysokośc kuli bedzie 9+9=18
i dalej liczymy objętość
7 kwi 19:15
Kaleka: ale to wtedy chyba promien calek kuli bedzie 9+9+9=27 ? dwa promienie w tej plasczyznie +
jeden od srodka ?
7 kwi 19:18
Mariusz: chyba nie, dlaczego dwa promienie ? jeden
7 kwi 19:20
Kaleka: no bo z tego pola wychodzi r=9 ale trzeba miec srednice tego pola + te 9 cm i to nam daje
R kuli ?
7 kwi 19:22
Mariusz: nie, napewno nie
7 kwi 19:23