| tgα + ctgα | ||
oblicz wartosc wyrazenia: jezeli: ( | ) ; wiedząc, ze tgα = | |
| 2sinα * cosα |
| 1 | ||
| 3 |
| 5 | 5 | |||
u mnie wynik koncowy, to: | , a ma być 5 | |||
| 9 | 9 |
| 1 | ||
tgx = | ||
| 3 |
| sinx | 1 | ||
= | |||
| cosx | 3 |
| 1 | ||
sin2x = | ||
| 10 |
| √10 | ||
sinx = | (zakładam, że kąt ostry) | |
| 10 |
| 3√10 | ||
cosx = | ||
| 10 |
| 1 | ||
ctgx = | ||
| tgx |
| 1 | 1 | 3 | ||||||||||
ctgx = | = | * | = 3 | |||||||||
| 1 | 1 |
| tgx + ctgx |
| |||||||||||||||||
= | = | |||||||||||||||||
| 2sinx * cosx |
|
| ||||||||||||||
= | = | |||||||||||||
|
| 10 | 5 | 50 | 5 | ||||||||||||
= | = | * | = | = 5 | ||||||||||||
| 3 | 3 | 3 | 9 |
| 5 | ||
Wychodzi 5 | ||
| 9 |
| |||||||||||||
= | |||||||||||||
| 2 sinα cosα |
| cos2α+sin2α | |
:(2 sinα cosα)= | |
| sinα cosα |
| 1 | ||
= | ||
| 2 sin2α cos2α |
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
| cosα | ||
ctgα= | i jedynka trygonometryczna.To na pewno było na lekcji. | |
| sinα |
. dzięki serdecznie za zadania.