matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
tomek:
Nie umiem rozwiązać tego równania: a
3
−84a=288. Proszę o pomoc!
10 mar 15:41
M:
10 lut 16:57
NN:
a= −6 bo −216+504=288 (a+6)(a
2
−6a−48)=0 Δ=228,
√
Δ
=2
√
57
a= −6 v a= 3−
√
57
v a= 3+
√
57
10 lut 18:41