pola figur podobnych :(
*zofia*: Każdy z boków trójkąta o polu P podzielono na trzy części w stosunku 1:10:1. Oblicz pole
sześciokąta, którego wierzchołkami są punkty podziału boków.
Proszę o pomoc

7 kwi 19:10
Bogdan:
podstawa trójkąta c = 112c + 1012c + 112c
prawe ramię: a = 112a + 1012a + 112a
lewe ramię: b = 112b + 1012b + 112b
Wszystkie małe trójkąciki i duży trójkąt są podobne, skala podobieństwa
małego trójkącika do dużego k = 112.
Pole dużego trójkąta = P.
Pole jednego małego trójkącika PM = k2*P = 1144P
Stąd pole otrzymanego sześciokąta = P − 3PM = P − 3144P = 141144P
7 kwi 19:36