matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartośc wyrażenia.
Bółka:
Problem jest następujący: Wykonuje działania poprawnie (tak sądzę, ale wynik nie wcyhdzoi
3
dobry. Tzn.−>(tgα−ctgα)
2
, i wiedząc ze cosα wynosi
.. Ciągle wychodzi mi:(przepraszm,
4
ale nie umiem tego napisać ,tak jak na stronie, posłuzę się prowizorką:
√
7
/3 − 3
√
7
/7)
2
i
7
63
poznije −>
−
. co licze źle?
9
49
10 mar 15:33
Mila:
7
sin
2
α=
16
√
7
sinα=
4
sin
2
α−cos
2
α
(
)
2
= tak liczysz? wynik ?
sinα cosα
10 mar 15:48
Bółka:
tak właśnie mi wychodzi sinα. wynik to w powyzszym poscie jest, przed zapytaniem "co licze źle"
10 mar 15:57
Mila:
7
9
−
16
16
(
)
2
=
√
7
3
*
4
4
2
16
=(
*
)
2
=
16
3
√
7
10 mar 16:09