Stereometria
Kinga: 1) W graniastosłupie czworokątnym prawidłowym przekątne graniastosłupa ma długość 30cm i jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
graniastosłupa.
2) Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego, którego podstawą jest
romb o przekątnych długości d1 i d2 a wysokość graniastosłupa jest 5 razy dłuższa od boku
rombu. Wykonaj obliczenia dla d1= 16cm i d2=12cm.
3) Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jeśli jego przekątna
podstawy ma długość 2cm a krawędź boczna ma długość 4cm.
10 mar 15:16
Paweł:
1)
Pc = 2a2 + 4ah
d = a√3
30 = a√3
a = 10√3
ctg60 = h10√3 = 30
Pc = 2*(10√3)2 + 4*10√3*30 = 600 + 1200√3
10 mar 15:26