jak ktoś może to prosze o pomoc
roxi: Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja f(x)=x3+mx / x2+1
7 kwi 19:01
xpt: Dla których ta funkcja co ? Bo poleceń można praktycznie nieskończenie wiele tutaj dać
7 kwi 19:42
roxi: dla których funkcja jest rosnąca
p.s sorry zagapiłam się i nie dopisałam reszty
9 kwi 20:49
xpt: funkcja wyglada tak:
9 kwi 20:51
roxi: tak
9 kwi 21:11
roxi: pomoże ktoś
9 kwi 22:35
Coma13: a czy tutaj można zrobić f
x+1 − f
x > 0


to będzie odpowiedź jak się wyznaczy
m... mi wyszło m∈(−1;3) czy ktoś może to potwierdzić lub obalić
11 kwi 01:42
Mickej : ładnie pochodną by zadziałało
11 kwi 08:02
Coma13: pochodnej nie ma na maturze (przynajmniej nie w tym roku) więc będą wymagać żeby zrobić
to bez pochodnej.... ale jakbyś Mickey pokazał jak wygląda taka pochodna to wielu
użytkowników byłoby wdzięcznych
11 kwi 12:29
Zajączek wielkanocny: spełniam życzenia
| | (x3+mx)'(x2+1) − (x2+1)'(x3+mx) | |
f'(x) = |
| |
| | (x2+1)2 | |
| | (3x2+m)(x2+1)−2x(x3+mx) | |
f'(x) = |
| |
| | (x2+1)2 | |
| | 3x4 + 3x2 + mx2 + m − 2x4 − 2mx2 | |
f'(x) = |
| |
| | (x2+1)2 | |
| | x4 + (3−m)x2 + m | |
f'(x) = |
| |
| | (x2+1)2 | |
f.jest rosnąca ⇔ f'(x)>0
(x
2+1)
2 jest stale dodatnie czyli badamy licznik musi być stale ≥ 0
x
4 + (3−m)x
2 + m ≥ 0 (stale) ⇔ Δ ≤ 0
Δ = (3−m)
2 − 4*1*m = 9 − 6m + m
2 − 4m = m
2 − 10m + 9
m
2 − 10m + 9 ≤ 0
Δ
1 = 100 − 4*1*9 = 100 − 36 = 64
√Δ1 = 8
m∈<1;9>
Odpowiedź inna niż podał roxi
11 kwi 12:46
Zajączek wielkanocny: sorry nie roxi tylko Coma13
szukamy błędu ?
11 kwi 12:47
kurczak żółciutki:
Zajączku?...... miałeś roznosić prezenty



!

PS: Ciasta upieczone

?
11 kwi 12:47
Coma13: no ta pochodna jest dobrze...co oznacza że ja mam u siebie w zeszycie błąd... mimo ze
założenia mam (chyba) dobre ⇔ w matematyce nie ma nic pewnego
11 kwi 12:51
Coma13: czy x
4 + 2x
3 + 3x
2 + 2x + 2 >0 jest prawdziwe dla x∈R
11 kwi 13:17
Coma13: tez osobiście wole sposób z pochodna...ale się poświęcam i liczę jeszcze raz fx+1 − fx
> 0
11 kwi 13:18
Coma13: poddaje się w tych wielomianach które mi wyszły liczcie pochodnymi
11 kwi 13:32
Mickej : to że nie ma pochodnej na maturze to nie znaczy że nie możemy jej używać
11 kwi 14:30
Mickej : zajączek ma błąd na samym początku
11 kwi 14:31
Mickej : albo nie sory dobrze zając zrobił nie zauważyłem że sobie funkcje zamienił
11 kwi 14:39
Zajączek wielkanocny: Na dodatek policzenie f(x+1)−f(x) nie jest wystarczające, bo skąd niby wiadomo, że przy
f(x+0,5) coś się nie zepsuje ?
Tą metodą trzeba by udowodnić, że dla każdych x1 i x2 takich, że x1<x2 jest również
f(x1)<f(x2), czyli zbadać f(x2) − f(x1) albo inaczej (i łatwiej)
f(x+h) − f(x) dla dowolnego h>0
11 kwi 16:19
Zajączek wielkanocny: Kurczaku żółciutki ! Ciasta upieczone, prezenty rozniesione, ale za chwilę spodziewam się
gości.
11 kwi 16:20
baranek chwalipięta :D: A do baranka?
11 kwi 16:31
kurczaczek żółciutki: " A do baranka?" ......
bee
11 kwi 16:38
baranek chwalipięta :D: beeeeee beeeeee beeeeeeee beeeeeeeeee
11 kwi 16:44