parametr
Desire: Określ liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m : 2x2−m|x|+5=0.
10 mar 15:05
Desire: czy ktoś wie jak to zrobić?

proszę o pomoc
10 mar 15:21
Tragos: x
2 = |x|
2, może Ci to pomoże
10 mar 15:23
Desire: chyba nie
10 mar 15:26
rumpek:
|x| =
√x2
|x|
2 =
√x22 = x
2
t =
√x2
2t
2 − mt + 5 = 0

dalej już chyba prosto
10 mar 15:29
Desire: Obliczam Δ:
Δ=m
2−40
i teraz uzalezniam ją od parametru?
Δ>0 ...wyliczam
Δ=0 wyliczam
Δ<0 wyliczam
Tak

?
10 mar 15:33
Desire: Nie wiem jak mam wyznaczyc liczbe rozwiazan w zaleznosci
we wczesniejszym podpunkcie było łatwiej bo narysowałam wykres i z wykresu ładnie określiłam
a tutaj?
10 mar 15:35
Guśik: No kurcze tez nie umiem tego zrobić:(
10 mar 15:49
hundayd: Może ktoś wyjaśnić to zadanko

?
10 mar 17:33
rumpek:
t = |x|, t∊<0, +∞)
2t2 − mt + 5 = 0
Δ = m2 − 40
2 rozwiązania (gdy Δ > 0 )
Δ > 0
m2 − 40 > 0
(m − √40)(m + √40) > 0
(m − 2√10)(m + 2√10) > 0
m∊(−∞, −2√10)U(2√10, +∞)
1 rozwiązania (gdy Δ = 0)
m2 − 40 = 0
m = 2√10 ∨ m = −2√10
0 rozwiązań (gdy Δ < 0 )
m2 − 40 < 0
(m − 2√10)(m + 2√10) < 0
m∊(−2√10, 2√10)
10 mar 17:38