Środkowe w trójkącie równoramiennym
triangle: Wykaż, że jeśli dwie środkowe trójkąta mają równe długości, to trójkąt ten jest równoramienny.
10 mar 14:56
ola:
23 maj 11:50
pigor: ..., niech ΔABC dowolny i w nim AD=BE − równej długości środkowe boków BC i AC
odpowiednio, przecinające się w punkcie S, to stąd i tw. o środkowych
AS=BS, zatem
|∡BAS|= |∡ABS| jako katy Δ równoramiennego ABS, czyli tym samym |∡BAD|= |∡ABE|,
stąd ΔABD = ΔBAE − ΔΔ przystające (2 boki kąt między nimi równe), więc
α= β kąty przy
wierzchołkach A i B odpowiednio równe, czyli
AC=BC − ΔABC −
równoramienny c.n.w.
23 maj 12:56
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | |
PABC = |
| *2c*b*sinα + |
| a*x |
| | 2 | | 2 | |
oraz
| | 1 | | 1 | |
PABC = |
| *c*2b*sinα + |
| a*y |
| | 2 | | 2 | |
czyli:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| *2c*b*sinα + |
| a*x = |
| *c*2b*sinα + |
| a*y −> x=y |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
dolne trójkąty są przystające (bo kąty β i γ są równe −−− funkcje trygonometryczne się
kłaniają)
czyli b=c
c.n.w.
23 maj 13:09
Eta:

Trójkąt o bokach a, b, c >0
|AD|=|BE| ⇒ 2b
2+2c
2−a
2=2a
2+2c
2−b
2 ⇒ 3a
2=3b
2 ⇒
a=b
zatem trójkąt jest równoramienny
23 maj 13:09